Skip to main content
Kvinnor på soffan

Vad är förstoppning?

Förstoppning kan orsaka olika slags symtom som t.ex. känsla av att magen känns utspänd eller svårigheter att tömma tarmen. Även om symtomen kan variera är förstoppning ett vanligt problem som många drabbas av och som tur är brukar gå att lösa.

Kan du ha förstoppning?

Hur ofta man behöver tömma tarmen skiljer sig åt mellan personer. Vissa går på toaletten ett par gånger i veckan, andra några gånger per dag. Det är individuellt.

Även om det inte finns någon standarddefinition för förstoppning, definieras förstoppning ofta som färre än tre tarmtömningar per vecka och att avföringen är hård och svår att få fram. Dessutom kan det kännas som att tarmen inte har tömts fullständigt efter att du har varit på toaletten.

Vanliga symtom på förstoppning är:

  • kulformad avföring
  • klumpformad eller hård avföring
  • svårigheter att tömma tarmen
  • ofullständig tömning av tarmen
  • känsla av ansträngning när man försöker tömma tarmen

Förstoppning har inte bara fysiska symtom, utan kan även ha känslomässiga effekter. Och du är inte ensam. Enligt en konsumentundersökning drabbas 53 % av den vuxna befolkningen i Sverige av förstoppning i något skede av livet.

Förstoppning är vanligare hos kvinnor och äldre, men många gånger beror en tillfällig förstoppning på att man har druckit för lite vätska, eller ätit mat med för lite fibrer.

Vad händer vid förstoppning?

Ditt matsmältningssystem är ett invecklat system bestående av flera organ som arbetar tillsammans för att omvandla mat till näring som kroppen kan använda till energi, tillväxt och cellreparation. Bilderna nedan gör det lättare för dig att förstå varför det kan ta lite tid för kroppen att bearbeta det som du ätit och producera avföring.

Ditt matsmältningssystem i arbete

1. Matsmältningen börjar i munnen. När du sväljer passerar maten matstrupen och når sedan magsäcken där maten blandas med magsaften som magsäcken producerar.

2. I tunntarmen blandas maten med ytterligare matsmältningsvätskor som produceras av bukspottkörteln, levern och tarmen. Näringsämnena som brutits ned sugs upp genom tarmväggen
in i blodomloppet och transporteras vidare till resten av kroppen.

3. Den sista delen av matsmältningen sker i tjocktarmen. Resterande näringsämnen och vatten sugs upp och avföringen får en fastare konsistens.

4. Avföringen lagras i ändtarmen tills mängden blir så stor att en reflex utlöses som leder till tarmtömning.

 

Olika typer av förstoppning

Förstoppning är för det mesta ofarligt och är något som vem som helst då och då kan råka ut för. Förstoppning kan orsakas av t.ex. ändrade matvanor, stress, mycket stillasittande aktiviteter, vissa läkemedel, sjukdom samt hormonförändringar i samband med graviditet eller innan mens.

Kontakta en vårdcentral om du är förstoppad och samtidigt har ett eller flera av symtomen nedan:
- besvären går inte över trots att du har provat att behandla dig själv
- du går ner i vikt
- du har blod i avföringen
- du har mycket ont i magen.

Kontakta också en vårdcentral om dina avföringsvanor förändrats utan att du förstår varför. Det gäller framför allt om du är 45 år eller äldre.
Läs mer på 1177 Vårdguiden

MICROLAX®

Få snabb lindring inom 5-15 minuter

Kvinna framför blå himmel

Snabbverkande lindring med MICROLAX®

Ett snabbt och enkelt sätt att lindra förstoppning.