Skip to main content
Gravid kvinna

Graviditet och förstoppning

Graviditet upplevs oftast som en period av fantastiska förändringar där din kropp ständigt anpassar dig till det nya livet som växer inom dig. Dessvärre är förstoppning ett vanligt besvär under graviditeten och kan göra att du känner dig tung och obekväm.

Tyvärr är det inte ovanligt att bli förstoppad när man är gravid, något som kan kasta en smärtsam och obehaglig skugga över denna annars så fina tid i livet. Gravida kvinnor är ofta osäkra på hur de ska hantera förstoppning och lider hellre än tar risken att använda en olämplig behandling.

Orsaker till att man bli förstoppad under graviditeten

Det finns ofta flera samtidiga orsaker till att man blir förstoppad under graviditeten. Hormonförändringar och den växande magen kan skapa tryck och påverka tarmtömningen. Om du dessutom tar järntillskott under graviditeten kan förstoppningen vara en biverkning av det också.

Rådgör med läkare eller apotekspersonal före användning av läkemedel mot förstoppning, inklusive Microlax®, om du är gravid eller ammar.

MICROLAX®

Få snabb lindring inom 5-15 minuter

Kvinnor på soffan

Vad är förstoppning?

Förstoppning kan ge olika slags symtom, som t.ex. en känsla av att magen känns utspänd eller svårigheter att gå på toaletten.